ADL- Tips för oss med NPF (aktiviteter i dagligt liv)

ADL är en förkortning för aktiviteter i dagligt liv eller allmän daglig livsföring och syftar på de grundläggande aktiviteter som en individ måste behärska för att kunna ha ett självständigt vardagsliv.

Begreppet ADL används i vård- och utbildningssammanhang med avseende på människor med olika former av medicinska funktionsnedsättningar.I omsorg och omvårdnad utgår man från aktivitetsområden för att klara de dagliga kraven. Dessa aktivitetsområden är:

Primär ADL

 • Personlig hygien
 • Äta
 • Kommunikation

Sekundär ADL

 • Boende
 • Arbete och utbildning
 • Fritid

Vi tänker här samla in era tips på hur aktiviteter i dagligt liv kan underlätta för våra barn och ungdomar med NPF.

Meila oss eller skriv en kommentar här nedanför vilka tips ni vill dela med er.

♥♥♥♥♥


Hygigen.

Vägra duscha – Överkänsliga mot hårda strålar från duschen.

Tips! Ta bort dusch handtaget, och duscha med vattenslangen istället. Vattnet kommer ut mycket mjukare och barnet får inga ”nålar” på huden.

Tips! det finns också olika munstycken, som har mjukare stråle och en med färg för varmt och kallt då många kan ha svårt att bedömma detta, så syns det med ljus/färg varmt – rött och kallt – blått (tror ljummet är grönt) Sen rekommenderar jag att man skaffar badkar eller badbalja, för många känns det bättre både temp och vattnet av att bada än duscha!

Tips! Om duscha är svårt kan bad gå lättare. Duschens strålar kan kännas för mycket.

Mat.

Tar upp för mycket mat.

Tips! Gör en bild med en tallrik med mycket mat på och kryssa bilden och skriv ”förmycket” sen gör man en bild med lagom med mat på och skriver ”Lagom” på.

 


På och avklädning.

Kläder över allt.

Tips! Ställ fram en korg där barnet kan lägga sin kläder i på kvällen innan sänggåendet. Om det är smutstvätt, kan man ha en korg till det. Använd gärna bilder som förtydligar vad som ska vara i korgarna.

Fridtid

Semester.

Tips! Åk i väg veckor tidigare innan den stora semestersessongen.

Tips! Skaffa en bärbar dator som barnen kan ha sina filmer, musik och favoritspel i under resan. Eller en bärbar/bil dvd-spelare för filmvisning under resan.

 


Övergripande ADL

Planering

Tips! Planering: Skaffa en pärm och samla rutiner, viktiga papper, scheman och andra saker som strukturera upp vardagen. Pärmen kan göras på olika sett beroende på barnets ålder, tillexempel i bilder eller i text eller kombinerat bil och text.
Annonser

7 svar

 1. Jag blir rörd och gråtmild, när jag läser era fantastiska tips !!! Kram till er kämpande föräldrar där ute i NPF djungeln,,,,

 2. August har ju svårt att sitta stilla ibland när man ska vänta. Vi har nu köpt en SK stressboll att klämma på. Då kan han hålla fokus på den medan han väntar eller tex ser på teve så han kan sitta stilla. De har fungerat väldigt bra.

 3. Vilka bra idéer! Tänker på det där med mat…. När Tjabolina var liten hade vi problemet att hon inte åt det ena efter det andra. Till slut var det bara ris och ketchup som dög. Vi gjorde då tillsammans en stor kostcirkel och klippte ut olika saker från matreklamblad som vi satte i rätt ”tårtbit” och så bestämde vi tillsammans att man varje dag skulle äta nånting ur varje tårtbit vid varje måltid. Och hör och häpna men det fungerade! Vi kollade denna kostcirkel varje gång vi åt och att det fanns nåt från varje bit och hon åt!!! 🙂

 4. Underbart initiativ ni tagit! Hur kan vi vara så många men ändå vara så ensamma och utsatta? Skulle uppskatta om vi kunde länka till varanndra och jag får vara med lite i ert nätverk. Är mitt uppe i flera parallella processer. Kram Tokmamma

 5. Ett duschmunstycke som ”färgar” vattnet har gjort succé här hemma! Köpte det på Coop och har sett det på flera andra ställen. Sonen har valt sin färg, grönt, och då går det hur bra som helst att duscha. En enkel lösning på ett problem som har varit stort för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: